Az alvázszám egy egyedi kód, amelyet egy adott járműhöz rendelnek. Ezért nem véletlen, hogy az autóazonosító szám dekódolása lehetővé teszi a járművel kapcsolatos olyan információk ellenőrzését, mint a gyártási hely, a modellév vagy a felszerelés típusa. A VIN dekóder megoldásnak azonban nem ezek az egyetlen előnyei.

 Hol találom az alvázszámot?

Míg a forgalmi engedélyben (“E” rész) az alvázszám gyorsan megtalálható, addig a járműben ennek az egyedi kódnak a megtalálása nehézségekbe ütközhet. A gyártók nem mindig helyezik el a kódot jól látható helyen, és sok függ az autó modelljétől és évjáratától. Ha kíváncsi, hogy hol található az alvázszám egy adott járművön, a gyártók általában rábélyegzik:

 • a jármű alján található adattábla,
 • az első válaszfal,
 •  jobb oldali kerékjárati ív
 • a vezetőoldali oszlopon,
 •  a jobb első keréknél lévő tartókeret.

 

A testszám dekódolása – előnyök?

A karosszériaszám megfejtése betekintést nyújt a jármű múltjába. És bár az alvázszám kódjának saját maga ellenőrzése némileg problémás lehet, a VIN-dekóder használata gyors és gyors. Az így kapott járműtörténeti jelentés általában olyan információkat tartalmaz, mint például:

 • az utolsó dokumentált kilométeróra-állás,
 • a jármű esetleges ellopása,
 • elvégzett nagyobb javítások
 • korábbi tulajdonosok száma,
 • közlekedési balesetek, amelyekben a jármű érintett lehetett,
 • a jármű műszaki adatai, mint például űrtartalom,

 

Használt jármű vásárlása esetén ez lehetővé teszi az eladó által megadott adatok ellenőrzését. A VIN dekódoló megoldásnak köszönhetően azonban nemcsak az adott autó műszaki paramétereit ismerhetjük meg, hanem olyan információkhoz is hozzájuthatunk, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a regisztráció és a biztosítás során. Kétségtelen, hogy az alvázszám ellenőrzése megkönnyíti a jármű pótalkatrészeinek beszerzését is, mivel azok gyakran csak bizonyos autómodellekre jellemzőek, és nem biztos, hogy illeszkednek, ha csak a gyártási dátumra, a modellre és a márkára hivatkozunk.

Az autó alvázszámának ellenőrzése

Mint látható, a jármű alvázszámának ellenőrzése nagyon hasznos lehet. Nemcsak akkor, ha alapvető információkat keresünk a tulajdonunkban lévő autóról, hanem akkor is, ha használt autót vásárolunk, és a tranzakció véglegesítése előtt meg akarjuk ismerni annak történetét. Az alvázszám megfejtésével ugyanis kiderülhet, hogy az Önt érdeklő járművet lopásról, szervizjavításról vagy forgalomból való kivonásról jelentették-e be. Az alvázszám-dekóder használata megkönnyíti a jármű valódi értékének meghatározását is. Ezért mindig érdemes időt szánni arra, hogy ellenőrizze a megvásárolni kívánt jármű alvázszámát. Különösen azért, mert így elkerülheti az autó túlértékelését, a költséges javításokat és más, a jövőben felmerülő járműproblémákat.