A gyakorlat azt mutatja, hogy kevés sofőr úgy dönt, hogy megvizsgálja a gépjármű VIN-jét. Pedig a jármű előzményeinek ellenőrzése megvédheti a potenciális vásárlókat attól, hogy megvásároljanak egy téves árú, gazdag balesetekkel rendelkező vagy lopás következtében behozott autót. Ezért a tárgyalási szakaszban érdemes ellenőrizni a számunkra érdekes jármű VIN-jét.

Milyen adatokat tár fel a VIN-ellenőrzés?

Az ingyenes VIN dekódolás lehetővé teszi, hogy rengeteg fontos információt szerezzen a járműről, amelyek hasznosak lehetnek autóvásárláskor vagy eredeti alkatrészek keresésekor. Ezért emlékeztetünk arra, hogy mi a VIN-szám, milyen információkat tartalmaz, és hogyan tudjuk gyorsan ellenőrizni az alvázszámot.

Ingyenes VIN dekódolás – az első lépés a szám megtalálása a járműben

Az alvázszám egy 17 számból és betűből álló sorozat, amelyet a jármű gyártója helyez be a járműbe. Ez az egyedi kód mindenekelőtt lehetővé teszi az autó azonosítását. Sok felhasználó szempontjából azonban a legfontosabb, hogy a VIN szám a jármű teljes élettartama alatt ne változzon, és rengeteg értékes adatot tudjon szolgáltatni róla. Itt jöhet jól az ingyenes VIN dekódolás. Ehhez azonban először meg kell találnia ezt az egyedi járműkódot, mert első pillantásra bármilyen szabálytalanságot felismerhetünk, például összehasonlítva a lepecsételt VIN-t a dokumentumokban rögzítettel. Tehát hol találja a VIN-t egy autónál? Általában több helyen is megtalálható, például a műszerfal a szélvédő közelében (vezetőoldali oldal) vagy a vezető ajtajánál elhelyezett lemez. Az alvázszámot a regisztrációs igazolás, a járműkártya, a szervizkönyv vagy a biztosítási kötvény is rögzíti.

Milyen információkat kapunk a VIN ingyenes dekódolásával?

Az alvázszám egyedisége miatt rengeteg információt szerezhet a járműről, például a légzsák típusáról, a származási országról, a motor kapacitásáról és felszereléséről. Ha egyedül akarjuk ellenőrizni a VIN-t, emlékeznünk kell néhány kérdésre is, például:

  • A VIN első karaktere azt a régiót jelöli, ahonnan a jármű származik.
  • A második és harmadik karakter egy olyan autógyártót jelöl, mint a Ford vagy a Honda.
  • A negyedik-nyolcadik karakter jelzi a jármű gyártmányát, valamint a motor méretét és típusát.
  • A VIN kilencedik karaktere egy ellenőrző karakter, amely jelzi, hogy a VIN érvényes.
  • A tizedik karakter az autó modellévét jelöli.
  • A tizenegyedik karakter egy összeszerelő üzemet jelent

A VIN utolsó sztringje az autó egyedi sorozatszámát jelzi, amely segít megelőzni a VIN csalást.

Az alvázszám önellenőrzése azonban nehézségekbe ütközhet, ezért érdemes olyan bevált eszközöket használni, amelyek ingyenesen lehetővé teszik a VIN dekódolását. Például ezt gyorsan megteheti az alábbi űrlap segítségével.

VIN dekódolás ingyenes és teljes járműtörténeti jelentéshez

 

Mint már említettük, a VIN-kód egyes karaktereinek saját maga összehasonlítása a dekódoló táblával egyszerre lehet időigényes és nehéz. Ezért egy adott jármű specifikációinak gyors és megbízható megszerzése érdekében érdemes ingyen használni a VIN dekódolást. Egy ilyen VIN-ellenőrzés lehetővé teszi többek között annak ellenőrzését, hogy a gyártó mit telepített az autóba.

Ha azonban részletes információkat akarunk tudni a szervizjavításokról vagy a balesetekről, valamint ellenőrizni akarjuk az ellopott járművek adatbázisát, akkor a VIN segítségével elkészíthetjük a teljes járműtörténeti jelentést. Ez a dokumentum részletesebb, így valóban átfogó ismereteket szerzünk az autó múltjáról.

A jármű történetének és pontos paramétereinek ilyen ismerete különösen fontos a potenciális autóvásárlók számára. Használhatják a VIN-t, hogy a numervin.com weboldalon keresztül járműtörténeti jelentést készítsenek, hogy többet megtudjanak az autó szerviz- és javítási előzményeiről, valamint felfedezhessék a vezetés biztonságát befolyásoló lehetséges műszaki kérdéseket.