Nem mindig tudjuk, hol van a VIN az autónkon. Ezt az egyedi alvázszámot ugyanis a járműgyártók sok helyen rögzítik, amelyek némelyikéhez nehéz hozzáférni. Gyakran emiatt időt kell szánnunk a megkeresésére. Emlékezzünk tehát arra, hogy a széles körben elérhető internet korában érdemes bevált eszközöket használni, amelyek segítségével hatékonyan megtalálhatjuk a VIN kódot.

Hol van a VIN a szokásos járműveken?

A VIN egy egyedi járműazonosító szám, amely 17 karakterből álló sorozatból áll. Ezt a kódot a gyártók bélyegzik a járművekre, és általában megtalálható a motortérben vagy a vezető tengelyén. Ez azonban valóban a jármű gyártmányától és modelljétől függ. Tehát, ha nem tudjuk, hol van a VIN az autóban, akkor ellenőrizhetünk még néhány szabványos helyet, azaz.

  • A motorblokk elülső része a motorháztető alatt.
  • A váz elülső vége (régi autók).
  • A vezető oldali műszerfal.
  • A vezetőoldali ajtófélfa (belül).

Mint korábban említettük, általában a legegyszerűbb megtalálni a VIN számot az irányítópult jobb alsó sarkában. Akkor képesnek kell lennünk ráolvasni a vezető oldaláról a szélvédőre nézve.

A VIN lehet a vezetőoldali ajtókereten vagy az ajtóoszlopon is. Ezért annak megállapításához, hogy hol van a VIN ezen a helyen, nyissa ki az ajtót a vezető oldalán, és nézzen körül a széleken, mert ott általában van egy kis matrica. Egyes járműgyártók a járműazonosítót is a vezetőoldali ajtó szemközti oldalára helyezik, közel a biztonsági öv helyéhez.

A kerekek kissé hozzáférhetőbb helyek, ahol a VIN is elhelyezett. Ha azonban nem találjuk sehol, akkor érdemes oda megnézni. Ehhez menjen a kocsi hátuljába, és alaposan nézze meg a két oldal kerekeit. Zseblámpa használatára lehet szükség az ilyen keresésekhez.

Ha van egy pótkerék a csomagtartó hátsó részében, és másutt nem találtuk meg a VIN számot, akkor ott lehet.

Eszközök annak meghatározásához, hogy hol található a jármű VIN

Mint láthatja, nagyon időigényesnek bizonyulhat annak meghatározása, hogy a VIN hol található a számunkra érdekes járműben. Ezért érdemes bevált eszközöket használni az egyedi kód megkereséséhez. Korábban arra voltunk ítélve, hogy hosszan keressük azokat a helyeket, ahol az alvázszámot elhelyezik egy autóban, de manapság, a teljes technológiai fejlődés korában könnyebb használni az elérhető megoldásokat, például a weboldalakat. Hatalmas járműkatalógust tartalmaznak, valamint részletes információkat arról, hogy a VIN hol található az adott márka járművén. Az egyik a numervin.com weboldalunk, amelyet eddig több ezer felhasználó használt. Fontos, hogy a VIN szám ismeretében egy kattintással ellenőrizhetjük annak helyességét az alábbi űrlap segítségével.

Autódokumentumok – hol van a VIN?

Ne feledje, hogy ha az autó nem áll rendelkezésünkre, vagy nincs szükségünk az állandó elem VIN-jének ellenőrzésére, akkor számos dokumentum is tartalmazza az alvázszámot. Mint korábban említettük, ez az egyedi járműkód megtalálható a forgalmi engedélyben, a biztosítási kötvényben, a szervizkönyvben vagy a járműkártyában.

Rendkívül fontos annak biztosítása is, hogy ugyanaz a szám szerepeljen minden dokumentumban és magán a járművön. Ennek köszönhetően felfedezzük az esetleges szabálytalanságokat és elkerüljük a kínos helyzeteket, például a rossz árú autó megvásárlásához kapcsolódóan.