Április 6-a az a nap, amikor az autós navigáció sok járműben sok problémát okozhat. Kiderült, hogy néhány eszköz csak leállt. Tudjuk, miért történt ez. Mindezek a hetek számozásának visszaállításával, ami 19 évente egyszer történik.

 

A számozási számláló változása 19 évente történik. Ez utóbbi 2019. április 6-án került sor. Ekkor néhány autós navigátor problémát okozhat, vagy egyszerűen leállt. Ez egy heti heti nulla reset esemény (WNRO) a GPS műholdrendszerben.

A Digitalizációs Minisztérium az amerikai Naval Observatory adatait idézve arról számolt be, hogy a GPS navigáció problémája nem vonatkozik a 2010 után gyártott GPS vevőkre. Az idősebbek leállhatnak, és ennek megfelelően frissíteni kell őket.

Számozási hét

A hetek számozásának visszaállítása összehasonlítható a számláló visszaállításával, amikor a szám eléri a 99 999-et. Ezután a 0-as szám megjelenik a számlálón. A GPS-eszköz az ún. Nulla hét. 1980 január 6-tól számít. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a GPS megmondja nekünk, hogy 1980-as. Visszatérünk az időben?

A hétszámláló számlálójának megváltoztatása 19 évente történik. Ez az írandó adatokhoz kapcsolódik, ahol egy 10 bites számot használtak. Ez azt jelenti, hogy a hétszámláló 0 és 1023 közötti számtartomány.

A Digitalizációs Minisztérium arra is emlékeztetett, hogy bizonytalan, hogy a gépkocsi-gyártók és a GPS-eszközök pontosan hogyan kezelik ezeket a változásokat. Maguk a gyártók, mint például a Garmin és a TomTom, naprakészen tartották a felhasználókat a frissítésekkel. A legtöbb autógyártó azonban rámutat arra, hogy a hetek számozásának megváltoztatása nem lesz negatív hatással az autókba szerelt navigáció használatára.

Forrás: auto-swiat.pl

 
Dekódolja a VIN számot: