A köd az időjárás kedvelt jelensége, többek között a fotósok. A járművezetők számára a köd olyan korlátozott látótávolságot jelent, amely befolyásolhatja a vezetési biztonságot. Mozgás a ködben nagyon fontos világítás. Ellenőrizze a ködlámpák használatát.

A korlátozott látási viszonyok között történő vezetéshez a sebességnek a közúti állapotra való korlátozása és korlátozása szükséges. A ködben mindig ködlámpákat használnak?

Kiderül, hogy nem mindig. A hátsó ködlámpáknak bekapcsolt állapotban kell lenniük, ha a láthatóság nagyon gyenge. Az ilyen hagyományos határ 50 méter a szabályoknak megfelelően. A lámpák használata könnyű ködben azt jelenti, hogy a mögöttünk lévő mozdonyok el lehetnek vakítva. A lámpatestek egyre láthatóbbá válnak, ami túl késő fékezést jelenthet az ütközés veszélyével.

Felismerték, hogy ezeket a lámpákat be kell kapcsolni, amikor a helyzetvilágítás egyszerűen “eltűnik” a ködben.

A járművezetők leggyakoribb hibája az ún hosszú fények. Ez a hiba azt jelenti, hogy az út megvilágítása helyett a járművezetők megvilágítják a ködöt, ami tovább ronthatja a láthatóságot.

Hogyan lovagolni a ködben?

A köd olyan jelenség, amely megköveteli a vezetőtől, hogy állítsa a sebességet az útviszonyokra. A vezetőnek előrelátnia kell az eseményeket és simán fékeznie kell. A sebességnek olyannak kell lennie, hogy képes legyen egy olyan szakaszon maradni, amely csak megvilágítva van. Ne feledje, hogy a ködben a felület gyakran csúszós. Ez azt jelenti, hogy ha felhőbe megy, lassuljon. Amikor a sofőr mögött mozogunk, érdemes biztonságos távolságot hagyni. A két másodpercet ilyennek tekintik. A köd alatt nehéz látni az előző jármű fékezési pillanatát. A vezetőnek a meghallgatás során nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a meghallgatásra. Érdemes visszautasítani a zenét és befejezni a beszélgetéseket. A folyosón, például vasúti átjárókon keresztül, kinyithatjuk az ablakot is, hogy meghallgassuk a közeledő vonat hangját.

Forrás: motorisation.interia.pl

 
Dekódolja a VIN számot: